1. Erasmus+ Değişim Programından kimler faydalanabilir?
Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programı öğrencileri Erasmus+ programından yararlanabilirler.
2. Erasmus+ öğrencisi olmak için başvuru zamanı var mı?
Erasmus+ öğrencisi olmak için Üniversitemiz, her yıl başvuru süresi belirlemekte ve bunu Erasmus koordinatörlüğü sayfalarında ilan etmektedir. Bu süre içerisinde öğrencilerin şahsen Erasmus Programı Koordinatörlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.
3. Öğrenim hareketliliği için istediğim üniversiteye gidebilir miyim?
Öğrenci bölümünün anlaşmalı olduğu üniversitede, öğrenim seviyesinde kontenjan mevcut ise öğrenim hareketliliğine başvuru yapabilir. Anlaşmalı kurumlar listesine ofisimiz web sitesinden https://erasmus.medeniyet.edu.tr/tr/erasmus-anlasmalari linkinden ulaşabilirsiniz.
4.Bölümümün anlaşması yok Üniversitemin başka bir bölümle anlaşması olan bir okula gidebilir miyim?
Hayır. Üniversitemizdeki uygulamaya göre Erasmus+ öğrencisi olarak bölümünüzün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz. Anlaşmalı kurumlar listesine ofisimiz web sitesinden https://erasmus.medeniyet.edu.tr/tr/erasmus-anlasmalari linkinden ulaşabilirsiniz.
5. Staj için kurum belirlerken kurumlar arası anlaşma olmasına gerek var mı?
Staj faaliyeti için kurumlar arası anlaşma gerekmemektedir.
6.Erasmus+ öğrenim hareketliliği başvurusu için ne yapmam gerekiyor?
Hareketliliğe başvuru yapmak için gerekli evraklar ve süreç ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ sayfasında detaylı olarak anlatılmaktadır.
7.Erasmus+ staj hareketliliği başvurusu için ne yapmam gerekiyor?
Hareketliliğe başvuru yapmak için gerekli evraklar ve süreç STAJ HAREKETLİLİĞİ sayfasında detaylı olarak anlatılmaktadır.
8. Erasmus+ Programı çerçevesinde ne kadar kalabilirim?
Erasmus+ Programı kapsamında öğrenim hareketliliği için 3-12 ay arasında, staj hareketliliği için 2-12 ay arasında kalabilirsiniz. Ancak üniversitemizden öğrenim hareketliliği için 1 akademik dönem, staj hareketliliği için 2 ay hibe alabilirsiniz. Hibesiz olarak dönem ve süre uzatması yapabilirsiniz.
9. Lisans 1. Sınıf öğrencisiyim. Öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanabilir miyim?
Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun olmuş
öğrenciler öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamazlar. Ancak 2. sınıfta hareketliliğe katılmak için, trankriptleri oluştuktan sonra 1. sınıfta başvuru yapabilirler.
10. Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği kapsamında bir dönemde kaç ders alma zorunluluğu vardır?
Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere, bir tam akademik yıl için 60 AKTS; iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS almaları beklenir.
11. Bölümümde staj zorunluluğum yok, yine de Erasmus+ staj hareketliliğine başvuru yapabilir miyim?
Staj faaliyetinin, öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj
yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör
olmalıdır.
12. Staj hareketliliğini 2 aydan fazla yapabilir miyim?
Yapabilirsiniz ancak 2 aylık hibe ödemesi alabilirsiniz.
13.Lisansta Erasmus+ hareketliliğine katıldım, yüksek lisansta başvuru yaptığımda puan azaltılır mı?
Daha önce yararlanma durumunda “-10 puan” uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
14. Her iki hareketlilik için (Öğrenim ve Staj) aynı dönem içerisinde başvuru yapabilir miyim?
Daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurmasıdurumunda, “-10 puan” azaltmanın hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette azaltma uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır.
15.Hareketlilik sonrası ofise teslim edilmesi gereken evraklar için herhangi bir süre kısıtı var mı?
Öğrenciler hareketlilik gerçekleştirip döndükten sonra 1 ay içerisinde evraklarını teslim edip avanslarını kapatmak durumundadır. Belgelerin ıslak imzalı olarak elden teslim edilmesi gerekmektedir. Islak imzalı olarak getirilmeyen belgeler kabul edilmemekte ve öğrenci hibesinin kalan %20’lik son ödemesini evraklarını eksiksiz beyan etmeleri koşulu ile alabilmektedir.
16. Çift anadal yapan öğrenciler Erasmus+ hareketliliğine 2 alan için de başvuru yapabilir mi?
Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.
17.Yatay geçiş öğrencisinin başka kurumdan kazandığı hakkı İMÜ'de kullanabilir mi?
Hayır. Üniversitemizde tekrar başvuru yapmanız ve hak kazanmanız lazım.
18. Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) nedir?
Öğrenim anlaşması gittiğiniz üniversitede alacağınız dersleri, kredileri ile birlikte gösteren belgedir. Oradaki ders programınızı gösterir.
19. Seçim sonuçlarına itiraz etme hakkım var mı?
Seçim sonuçlarının yayınlanmasının ardından 1 haftalık bir sonuçlara itiraz süreci olmaktadır, öğrenciler itirazlarını ofisimize yazılı olarak iletmelidirler.
20. Hibeli ve Hibesiz Erasmus+ arasındaki fark nedir?
Hibeli veya hibesiz olarak Erasmus+ hareketliliğine katılmak isteyen her öğrencimiz başvuru için gerekli olan asgari şartları karşılamalı ve üniversitemizde duyuruya çıkıldığında belirtilen tarihlerde başvurusunu yapmalıdır. Hibeli olarak hak kazanıldığı zaman öğrencimiz misafir olacağı ülkeye göre hibe yani para desteği alır. Hibesiz olarak katılma halinde öğrenci para desteği almaz. Ancak, Erasmus+ öğrencisi olma kapsamında misafir olunacak kurumda kayıt ücreti gibi ödemelerden muaf olur.
21. Hibeli olarak hak kazanamama durumunda hibesiz olarak yararlanabilir miyim?
Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hareketliliğe hak kazanan hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır.
22. Staj için alınması gereken davet mektubunun belirli bir formatı var mı?
Davet mektubu için belirli bir format olmamakla birlikte, öğrencinin adına minimum 2 ay ilgili kurum tarafından stajyer olarak kabul edildiğinin mektupta açık bir şekilde ifade edilmesi, kurumun isim, açık adres ve telefon bilgilerinin mektupta olması ve kurum yöneticisi tarafından imzalanmış olması yeterlidir.
23.Erasmus öğrencisi olarak hareketliliğe katıldığımda Türkiye’de aldığım burslarda kesinti olur mu?
Hayır. Türkiye’de aldığınız burslarda kesinti olmaz.
24. Öğrenim hareketliliği için yurt dışına gittiğimde İMÜ’de ders kaydı yaptırmalı mıyım?
Hayır. İMÜ’de ders kaydı yaptırmanız gerekmez. Hareketliliğiniz tamamlandığında almış olduğunuz derslerin bölümünüzle uyumlu olması ve üniversitemizde intibak sonucu tanınması beklenir.
25. Erasmus+ hareketliliğinden birden fazla kez faydalanabilir miyim?
Evet. Ancak toplam hareketliliğe katılma süresi (staj dahil) 12 ayı geçemez. Hibeli veya hibesiz faydalanma durumunda, tekrar başvuruda öğrenciden 10 puan eksiltme uygulanır.
26. Brexitten kaynaklı olarak İngiltere’ye Erasmus+ haraketliliği gerçekleştirilebilecek mi?
Mevcut kabuller gerçekleştirilecek olup bundan sonraki süreçte İngiliz üniversiteleri Erasmus+ kapsamında öğrenci kabul etmeyecektir.